⠀Specialist in werkkleding en werkschoenen

⠀Grootste assortiment

⠀Voor bedrijf en particulier

Om veilig en comfortabel te kunnen werken is één ding van groot belang: goed schoeisel. Goede Veiligheidsschoenen zorgen ervoor dat je veilig kunt werken en dat je de hele dag door fijn loopt. Maar hoe garanderen schoenen die veiligheid? lees meer bouw gerelateerde artikelen hier.

De risico’s van werken zonder veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen of werkschoenen zorgen ervoor dat je veilig en comfortabel je werkzaamheden kunt uitvoeren. Maar waar beschermen ze je dan tegen. Voor elke werkzaamheid verschilt natuurlijk het risico dat je loopt. Dit is afhankelijk van de gevaren waar je aan blootgesteld wordt. Veiligheidsschoenen beschermen je tegen risico’s als vuur, kou, gevaarlijke stoffen, hitte, vloeistoffen, elektrische schokken, zware objecten en tegen snijden, prikken en/of steken. Wanneer je geen veiligheidsschoenen draagt kun je snel blootgesteld worden aan deze gevaren. Tevens zorgen veiligheidsschoenen ervoor dat je moeilijk kunt uitglijden en/of valt. Voor sommige gevaren geldt dat je meerdere beschermingsmiddelen moet dragen om geheel beschermd te zijn tegen het gevaar.

Hoe beschermen werkschoenen jou?

Hoe beschermen veiligheidsschoenen zoals de werkschoenen jou dan tegen bovenstaande gevaren? Veiligheidsschoenen zijn zo gemaakt om jou te beschermen tegen uiteenlopende gevaren. Wel verschilt het per veiligheidsklasse veiligheidsschoen waartegen ze beschermen. Echter beschikken alle veiligheidsschoenen over een stalen of rubberen neus. Hierdoor wordt je voet beschermt tegen zware objecten.

Ook zijn alle veiligheidsschoenen gemaakt van stevige materialen. Hierdoor ben je tegen veel objecten, elektriciteit schokken en vloeistoffen beschermd. Ook zijn de zolen van veiligheidsschoenen altijd extra stevig en vaak van rubber. Mede hierdoor beschermen ze je tegen uitstekende objecten en/of scheuren. Per veiligheidsklasse verschillen dus wel enkels andere gevaren waar het veiligheids schoeisel tegen beschermd.

Welke veiligheidsschoenen moet je kiezen

Niet elke veiligheidsschoen is dus geschikt voor elke situatie. Dit is afhankelijk van de veiligheidsklasse van de schoen en van het model. Zo heb je hoge en lage modellen veiligheidsschoenen. Lage modellen zijn vooral geschikt wanneer je veel loopt en op je knieën zit. Hoge modellen daarentegen zijn geschikter voor wanneer je veel tijd op een trap spendeert of moet klimmen. Je enkels zijn namelijk beter beschermd in hoge modellen.

Verder zijn er dus veiligheidsklassen. Deze lopen van S1 tot S3 voor normale schoenen en van S4 tot S5 voor werklaarzen. Voor S3 geldt dat dit de hoogste klasse is voor normale schoenen en dat deze het beste beschermen. Deze klasse is verplicht in de bouw. Verder zijn de klassen S4 en S5 vooral geschikt voor werkzaamheden waar veel water bij komt kijken en lassers bijvoorbeeld.

Hoe ga je om met veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen moeten net zoals normaal schoeisel goed onderhouden worden. Kijk hiervoor altijd goed naar de door de fabrikant geleverd instructies. Kijk ook goed naar het verouderingsproces van het materiaal wat hierbij vermeld wordt. Zorg er verder voor dat je de voorschriften omtrent reinigen, onderhouden en vervangen goed opgevolgd. Zo gaan de de schoenen zo lang mogelijk mee. Overleg verder ook met je werkgever wanneer je klachten aan de schoenen ondervindt of wanneer je het nodig acht de schoenen te vervangen. Veiligheidsschoenen moeten namelijk op tijd vervangen worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Goed schoensel is belangrijk voor zowel u als uw personeel, lees hier meer tips om personeel tevreden te houden.

Heb je een vraag? None