⠀Specialist in werkkleding en werkschoenen

⠀Grootste assortiment

⠀Voor bedrijf en particulier

Veiligheidsnormeringen werkschoenen

Basisnormen EN ISO 20344 en EN ISO 20345

De basisnormering EN ISO 20344 bepaalt of werkschoenen voldoen aan de basisvoorschriften die worden gesteld aan veiligheidsschoeisel. In andere woorden: voldoen de werkschoenen aan algemene eisen en testmethodes voor beroepsmatig gebruik? Een voorbeeld is het kwaliteit van het leer dat in de schoenen wordt gebruikt. Voldoet een schoen aan de EN ISO 20344 norm? Dan kijkt men daarna naar de EN ISO 20345 veiligheidsnorm. Deze norm bepaalt of veiligheidsschoenen voldoen aan verschillende specifieke veiligheidseisen die allemaal een aparte S-codering hebben. Deze S-codering staat voor 'safety'. Bekijk hieronder de omschrijvingen van alle S-coderingen:

Heb jij een vraag?
Neem dan gerust contact op met 1 van onze medewerkers via info@planetgroup.nl of 071-8200242 (ma-vrij 0900-1700).

SB veiligheidsschoen

De eerste safety-codering is de SB-klasse. SB staat voor 'safety base'. Dit houdt in dat elke veiligheidsschoen voorzien moet zijn van een veiligheidsneus. De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van staal, composiet of aluminium. De neus moet een minimale indeuk resistentie hebben van minimaal 200 Joule. Hierdoor biedt een veiligheidsschoen voldoende bescherming tegen vallende voorwerpen. Andere basisvereisten voor SB veiligheidsschoenen zijn:

 • de hoogte van het bovenmateriaal
 • beschermende neus (met een minimum lengte/breedte)
 • bovenmateriaal dient minstens van kroetleder of gelijkwaardig synthetisch materiaal zijn
 • er dient binnenvoering aanwezig te zijn
 • zool mag glad zijn en van verschillend materiaal gemaakt zijn
 • bovenmateriaal mag open zijn bij lage schoenen

SB veiligheidsschoenen hebben nooit de volgende eigenschappen (tenzij specifiek benoemd):

 • anti-statische eigenschappen
 • energie-absorptie in de hiel
 • waterbestendige behandeling van het bovenmateriaal
 • zool met anti-slip eigenschappen
 • anti-perforatie plaat

S1 veiligheidsschoen

Een S1 veiligheidsschoen heeft dezelfde eigenschappen als een SB veiligheidsschoen plus:

 • Antistatisch eigenschappen
 • Energie opname door de hak
 • Gesloten hiel

S1P veiligheidsschoen

Een S1P veiligheidsschoen heeft dezelfde eigenschappen als een S1 veiligheidsschoen plus:

 • Anti perforatie veiligheidszool van staal of Kevlar

S2 werkschoen

Een S2 werkschoen heeft dezelfde eigenschappen als een S1 werkschoen plus:

 • Verhoogde weerstand tegen binnendringen van water

S3 veiligheidsschoen of werklaars

Een S3 veiligheidsschoen (of in sommige gevallen werklaars) heeft dezelfde eigenschappen als een S2 veiligheidsschoen plus:

 • Anti perforatie veiligheidszool van staal of Kevlar

S4 veiligheidsschoen

De S4 en S5 veiligheidsnormen worden uitsluiten toegekend aan werklaarzen. Een S4 werklaars heeft de volgende eigenschappen:

 • Werklaarzen met composiet of stalen veiligheidsneus
 • Gemaakt van waterdichte materialen zoals: PU, Rubber of Kunststof

S5 werklaars

Een S5 werklaars heeft dezelfde eigenschappen als een S4 werklaars plus:

 • Anti perforatie veiligheidszool van staal of Kevlar

Een overzicht van de bovenstaande S-coderingen

S-codering

Veiligheidsschoen met extra slipweerstand?

Een groot deel van onze klanten zoekt veiligheidsschoenen met extra slipweerstand. Dit is noodzakelijk voor o.a. beroepen in de horeca en in de bouw. Er zijn in totaal 3 veiligheidsnormen om aan te geven of een veiligheidsschoen slipweerstand heeft:

SRA - Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodium lauryl sulfate (SLS)

SRB - Slipweerstand op stalen vloer met glycerol

SRC - De hoogste veiligheidsnorm voor extra slipweerstand: SRA + SRB

Aanvullende eisen voor speciale toepassingen

Sommige veiligheidsschoenen met een s-codering en/of slipweerstand hebben extra producteigenschappen. Deze eigenschappen worden ook wel speciale toepassingen genoemd. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een hittebestendige werklaars waarbij de afkorting 'HRO' duidelijk in de naam staat. Bekijk de tabel hieronder voor een overzicht van alle speciale toepassingen.

Werkschoenen_aanvullende_toepassingen (1).jpeg

Hoe werkt ESD?

Electro Static Discharging (ESD) voorkomt ongewenste elektronische oplading. De schoenzool werkt dissipatief en leidt statische elektriciteit af. De weerstand van de zool van deze schoen is lager dan 100 MΩ en voldoet aan de IEC 61340-5-1 norm. Alle gecertificeerde werkschoenen die voldoen aan deze eis, zijn voorzien van het ESD symbool.

Welke veiligheidsnormen zijn er nog meer?

De eisen voor veiligheidsschoenen zijn vastgelegd in EN ISO 20345 (S-codering zoals hierboven beschreven). Naast deze veiligheidsnormen voor werkschoenen zijn er ook normeringen voor Beschermende schoenen (EN ISO 20346) en Beroepsschoenen (EN ISO 20347). Deze zijn over het algemeen overeenkomstig met kleine verschillen.

Beschermende schoenen
De aanduiding voor schoenen die worden gekeurd onder de norm EN ISO 20346 worden "Beschermende schoenen" genoemd. De normeringen beginnen met een 'P' (PB, P1, P2 en P3) in plaats van de letter S bij de EN 20345 veiligheidsnorm. De letter P is afgeleid van het Engelse woord Protective. De neus van beschermende schoenen kan wel slechts een impact van 100 J weerstaan. Verder beschikken deze schoenen over dezelfde basisvereisten voor werkschoenen die aan de ISO 20345 veiligheidsnorm voldoen.

Beroepsschoenen
Beroepsschoenen die worden gekeurd onder de norm EN ISO 20347 worden "werkschoenen" genoemd. Deze werkschoenen zijn voor het overgrote deel identiek aan veiligheidsschoenen van de norm EN ISO 20346. Maar ze hebben een belangrijk verschil. Deze werkschoenen beschikken niet over een beschermende neus. Deze schoenen worden dan ook terecht NIET als veiligheidsschoenen bestempeld. Deze werkschoenen worden aangeduid met de letter 'O' (OB, O1, O2, O3). Deze letter 'O' is afgeleid van het Engelse woord 'Occupational'.

Welke normering past bij jouw beroep?

Dit wordt bepaald door de eisen die gesteld worden vanuit het beroepsmatig gebruik van de werkschoenen. Wij adviseren onze klanten graag in onze winkel in Leiderdorp. In onze winkel kun jij gelijk even de werkschoenen passen zodat jij de juiste maat bestelt. Het is ook belangrijk om de verschillende merken even te proberen want elk merk valt net even anders. Om een algemeen beeld te schetsen van de normeringen die bij een beroep horen, hebben wij een indeling gemaakt aan de hand van branches:

Welke normering past bij jouw beroep.png

Heb je een vraag? None