⠀Specialist in werkkleding en werkschoenen

⠀Grootste assortiment

⠀Voor bedrijf en particulier

Geplaatst op: 23 dec 2021

Wil jij meer lezen over de beste houtsoorten voor het bouwen van een overkapping? Lees dan snel verder! ✓ Stappenplan ✓ Benodigdheden ✓ Zelf of laten bouwen

Bouw je eigen houten overkapping

Heb jij ook altijd al een houten overkapping of tuinhuis met zitgedeelte willen hebben in je tuin? Goed nieuws: wij gaan je vertellen hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke houtsoorten hiervoor geschikt zijn. Want wat is er nu fijner dan het gehele jaar buiten kunnen zitten zonder in de felle zon of midden in een regenbui te zitten. Wanneer je een kachel onder de overkapping plaatst zit je ’s winters ook nog eens lekker warm en kun je toch genieten van de buitenlucht.

Houtsoorten

Ga je voor een houten overkapping tuin? Dan heb je flink wat onderdelen nodig voordat je echt kunt beginnen. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het hout. Een overkapping moet natuurlijk het gehele jaar door buiten staan en moet dus bestand zijn tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Hiervoor gebruiken we zogenaamd tuinhout in verschillende afmetingen. Er zijn verschillende soorten hout in diverse prijscategoriën van goedkoop naar wat prijziger. Hierbij geldt over het algemeen wel: hoe prijziger, hoe duurzamer en hoe langer je houtenoverkapping dus mooi zal blijven.

Geïmpregneerd hout is grenen- of vurenhout. Dit hout is vanzichzelf niet waterdicht, maar door het proces van impregneren is de levensduur van dit zachte naaldhout wel flink verlengd. Dit zal ongeveer 15 tot 20 jaar meegaan. Verder is er nog douglas hout, hardhout en eikenhout. Douglas hout heeft een levensduur van 15 jaar, terwijl hardhout minimaal 30 jaar meegaat. Eikenhout is erg duurzaam en gaat met gemak 20 tot 25 jaar mee. Een overkapping moet wel stevig zijn en daarom raden we aan om eikenhout, hardhout of douglashout te gebruiken.

Benodigdheden zelf overkapping bouwen

Behalve hout in verschillende afmetingen, heb je ook een lange waterpas nodig voor een rechte ondergrond, een rubber hamer en ijzeren moker, een boormachine, een schop, handzaag, handcirkelzaag en een aantal personen met enige bouwervaring. Het is namelijk erg lastig om alles in je eentje te doen. Ook heb je natuurlijk lange schroeven nodig om alles bij elkaar te houden. Daarbij is het fijn om geschikte werkkleding te hebben die vies mag worden.

Wat betreft hout benodigdheden, hangt het er vanaf wat voor vorm overkapping je wilt gaan bouwen. Voor een standaard overkapping heb je 4 stevige staanders of palen nodig, eventueel met betonpoer voor extra stevigheid. Op de palen dienen gebogen schoren geplaatst te worden, om het draagoppervlak te verhogen. Dan de dakdragers in de vorm van balken, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen dwarsbalken en dragende balken. De zijwanden in de vorm van lichte balken komen tussen de staanders. Hiervoor heb je per zijwand 4 verticale staanderds nodig en ook 2 horizontale liggers. Ook heb je hout nodig voor een houten vloer, welke vaak bestaan uit vlonderplanken. Dit geeft een luxe uitstraling en het past bij uw houten overkapping om de sfeer helemaal af te maken.

Stappenplan zelf houten overkapping maken

Dan begint het echte werk! We leggen je in een aantal simpele stappen uit hoe het maken van een houten overkapping in elkaar zit. Let wel op dat dit een korte omschrijving is en het altijd verstandig is om dit samen te doen met iemand die er echt verstand van heeft om ongelukken te voorkomen.

1. Waterpas maken en palen plaatsen

Eerst moet de ondergrond waar de overkapping komt natuurlijk volledig waterpas zijn. Als je ervoor kiest om op een onverharde bodem te bouwen, dan is het verstandig om een betonpoer te gebruiken. Dit zorgt voor de juist drukverdeling en voorkomt verzakking. Dan begint het plaatsen van de houten palen. Hierbij begin je met een dragende hoekstaander. Aan de staanders moeten gebogen schoren gemonteerd worden.

2. Plaatsen van dakdragers en dakbeschot

Als alle palen stevig staan is het tijd om de dakdragers hierop te bevestigen. Als alle staanders en de veir dakdragers staan, mogen de pinnen in de schoren geslagen worden om het geheel vast te zetten. Hierna worden de overige dakliggers geplaatst over de bovenkant heen. Wanneer deze liggers geplaatst worden is het tijd voor het dakbeschot. Deze balken vormen het dak voor nu en wordt nog beschermd met waterdichte folie, zodat er geen regen in kan. De randen van de folie dienen afgekit te worden om het volledig waterdicht te maken. Vergeet ook niet om een wateruitloop in te zagen, zodat het water via een regenpijp weg kan lopen.

3. Zijkanten plaatsen

Als het dak gereed is, is het tijd om de zijkant vorm te geven. Eerst dienen er houten geraamtes geplaatst te worden met meestal 4 verticale staanders en 2 horizontale liggers. Deze worden gemonteerd aan de huidige staanders. Als dit vastzit, kan het bekleden van de zijwanden beginnen. Hiervoor worden horizontale balken gebruikt die tussen de verticale staanders worden geplaatst. Dit herhaal je bij alle zijkanten, totdat deze dicht is.

4. Vloer plaatsen in overkapping

Dan als laatste stap: het plaatsen van de vloer. Zoals we eerder zeiden wordt dit vaak gedaan met houten vlonders. Je kunt gewoon dezelfde houtsoort aanhouden als voor de rest van de overkapping, zodat het één geheel blijft. Voordat je de vlonders plaatst, moeten er eerst onderbalken geplaatst worden. Houdt een kier tussen de planken, zodat het hout voldoende kan ventileren.

Zelf bouwen of toch laten doen?

Bent u na dit stappenplan helemaal gemotiveerd om dit zelf te gaan bouwen? Super, veel succes! Mocht je ertegen opzien en het toch liever laten doen, dan kun je altijd een bedrijf hiervoor inschakelen. Zo helpt Wesa Tuinhout je graag met het bouwen van een overkapping, maar ook het leveren van het juiste tuinhout.

Heb je een vraag? None